Danske Aureola og svenske Meraki vandt finalen i POPKORN NORDIC 2019

Torsdag d. 2. maj havde godt 200 danske og svenske musikelskere fundet vej til spillestedet The Tivoli i Helsingborg, der lagde scene til årets finalebrag i POPKORN NORDIC.

De eftermiddagstravle gader i Helsingborg ænsede ikke, at cremen af Kulturmetropolens musiktalent var landet i Sverige, da de danske finalister WIDE og Aureola med crew kom i havn med færgen fra Helsingør. De spændte ansigter kunne ellers godt afsløre det, for ikke nok med at de to danske acts skulle kæmpe om finalesejren i POPKORN NORDIC 2019, så var det også første gang, de skulle spille på svensk jord. 

I døren på The Tivoli stod spillestedets leder og en af POPKORN NORDICs initivativtagere Hasse Jönsson klar med velkomstkrammere til de danske gæster. Det var som om, det tog toppen af nerverne for en stund. 

I vente var i første omgang timer med lydprøver, stemmeopvarmning og ikke mindst networkning med de svenske artister. For selvom POPKORN NORDIC er en konkurrence, så er formålet også at få musikerne ud af øvelokalerne, så de kan møde nyt publikum og knytte forbindelser til branchen.

En dyst med både englekor og gadeattitude 
Efter både en svensk og en dansk semifinale var de to bedste acts fra hver deres side af sundet klar til at møde hinanden. Fra Sverige var det rapperen Kevin Jazz og progrock-bandet Meraki. Og det stod hurtigt klart, at det ville blive en aften med højt musikalsk niveau, hvor det særligt var genrerne, der skulle krydse klinger. 

Første band på scenen var danske Aureola fra Herlev med sangerinden Josefine Mathisen i front. Få minutter før hun gik på, fortalte hun: ”Vi fik feedback efter semifinalen, så vi har været hjemme og fintune alting. Vores scenecoach Kristian Koch har fået os til at arbejde med, hvordan vi gør koncerten til en hel oplevelse og ikke en perlerække af sange.” 

Og det var tydeligt, at der var sket en kæmpe udvikling siden semifinalen i Helsingør, da Josefine bakket op af to musikere og et fire kvinder højt englekor entrede scenen og selvsikkert leverede sine sange, mens hun fraserede heftigt over ord som ”gloria” og ”halleluja”, for i næste øjeblik at tage stemningen helt ned og med et intenst blik levere livsfilosofien ”Do no harm, and take no shit.”

”Jävla bra”
Ude i siden af scenen stod sangerinden Hannah Lundquist klar. Hun kvitterede med et ”Shit, jävla bra”, da publikum klappede Aureola ud, og hun selv skulle på scenen med sit band Meraki. Hannah fortæller: ”Det er virkelig fedt og en stor ære at være med i dag, og det er en god mulighed for at komme til Danmark og spille også, hvis vi vinder.

Da Meraki slog de første toner an, stod det klart, at der måtte ligge bunkevis af øvetimer på teenageværelset i bagagen hos musikerne. Deres fingre bevægede sig med største nemhed på guitarernes gribebrætter, mens de hurtige temposkift og stramme breaks fik Hannah til at vride sig på scenegulvet under soloerne. Publikum var klar med telefonerne og forevigede øjeblikket, mens andre råbte på mere af den vildskab, Meraki udstråler.

Den næste danske artist WIDE med Emilie Kokholm og Lauritz Hauge fra Farum gjorde sig klar i bandrummet, og da de indtog scenen løftede Emilie og korsangerindens klang nærmest taget på The Tivoli. Det er vokalharmonier og elektronisk knitren, der får landskaber og vidder frem på nethinden.

Svenske Kevin Jazz var finalens hårde indslag, der med sin alternative hiphop og rap trak referencer til Eminem. Krydret med guitar, trommer, trompet og percussion kastede Kevin både med sit bølgede, mørke pagehår og de obligatoriske håndtegn. Der var helt styr på gadeattituden og den lille gylden halskæde med ordet ”jazz” vidnede om et sejt sammensat udtryk, som det helt sikkert ikke er sidste gang, at svenskerne får at se.

Og vinderne er …
Da Kevin Jazz gik af scenen var det for alvor juryens tur til at arbejde. Der skulle findes en dansk og en svensk vinder. Intet var afgjort. Salen sitrede af spænding. Repræsentanten for den danske del af juryen Casper Skovgaard fra Helsingør Festivalen afslørede lidt om, hvad juryens begrundelse var for valget af den danske vinder Aureola:

Da I gik på, så var det som om, at tingene gik op i en højere enhed. Gåsehuden ramte. Sangene virkede. Det hang bare pissegodt sammen i dag.”

Svenske Carlos Barth fra Summit Management gav den svenske vinder Meraki følgende ord med på vejen: ”Vi valgte jer, fordi I havde utrolig meget kærlighed og utrolig meget energi, det synes vi var rigtig godt.”

Senere roste Carlos Barth i et interview med Helsingborg Dagblad alle fire finalister for det utrolig høje niveau. Her tilføjede han også: ”Lidt vand burde ikke være en forhindring. Jeg synes, at skånske bands skal spille mere i Danmark og vice versa. Vi kan lære meget af hinanden, og så bliver musiklivet bedre på begge sider af sundet.”

Du kan se galleriet fra alle indledende runder, semifinalen OG finalen her.  

POPKORN NORDIC er et samarbejde mellem Kulturmetropolen – Festivaler og Event og Musikmetropolen (DK), The Tivoli (SE), Studiefrämjandet (SE) og Kulturværftet (DK), Gimle og INSP! (DK), Tapperiet (DK), Richter (DK), Helsingør Festival (DK) og Helsingborg Festival (SE).

Fotos: Nicolai Westh

Tekst: Henrik Holm

Tags:

Katharina Raagaard maj 6, 2019 12:00 pm
POPKORN NORDIC finale med ny dansk finalist Fremtiden tilhører byens piger