Et boost til musikbranchens lokale økosystem

Talentudviklingsforløbet Vicetalents har i løbet af foråret klædt lokale musikentusiaster på til selv at stable livearrangementer på benene i Musikmetropolens kommuner. 

Af Sara Marie Dynesen 

I løbet af foråret har 30 borgere fra ni af Musikmetropolens kommuner haft travlt. Over fire workshopdage og en følvagt har ViceTalents-deltagerne haft fingrene i booking, fundraising, pressekontakt, produktion og liveafvikling på et sjællandsk spillested. 

Formålet med ViceTalents har været at lære lokale ildsjæle at arrangere livemusik i deres hjemkommuner. Derfor er deltagerne rundt omkring i kommunerne også tilknyttet hver deres case, hvor de arbejder med at få hands on erfaring med liveafvikling. Sådan skal projektet sikre talentudvikling for livearrangører og dygtiggøre deltagere med interesse i musikevents på lokalplan. Derudover har det været et mål at bygge bro mellem deltagerne og lokale spillesteder rundt omkring på Sjælland. 

En af deltagerne, Mathias Zdziemborski, 24, kalder ViceTalents for et unikt initiativ. ”Jeg har meldt mig til, fordi jeg er en del af bestyrelsen i et nyt spillested i Gladsaxe. For mig var ViceTalents et opkvalificerende kursus, hvor jeg fik mulighed for at lære livebranchen at kende og for at møde en masse likemindede mennesker.” For Mathias Zdziemborski har forløbet haft en stejl læringskurve, der har givet grundig førstehåndsindsigt i, hvad det kræver at udvikle en lokal musikkultur. ”De forskellige workshops er en sindssygt god blanding af teori og praksis, og det har givet et kæmpe udbytte. Vi fik nogle rigtig gode værktøjer hen ad vejen, blandt andet god vejledning til fundraising. Det har jeg allerede brugt i mit arbejde med et musikarrangement,” fortæller han.

Netværk, diversitet og samarbejde 
Et af Musikmetropolens målsætninger for ViceTalents har været at forstærke netværk og relationer på tværs af kommunegrænser for at sikre et dynamisk lokalt livemusikmiljø. Derfor har videndeling, netværk og fællesskaber været helt centralt gennem de fire workshops, hvor deltagerne, der er i alderen 16-72 år, repræsenterer et bredt udsnit af befolkningen i kommunerne. 
Under forløbet har musikentusiasterne arbejdet både selvstændigt og i fællesskab med andre, der ofte har helt andre erfaringer og interesser end dem selv. 

”Det er meget gavnligt at kende folk rundt omkring på Sjælland, for vi har tit gang i de samme slags projekter,” siger Mathias Zdziemborski. ”Vi står med de samme udfordringer og kan støtte hinanden, selvom vi er meget spredt i alder. Jeg har lært, at vi skal bruge hinanden i den her branche. Hvis man har brug for noget, så skal man spørge, for folk rækker hånden ud, hvis man selv gør det samme.”

Fakta ViceTalents 
ViceTalents er et talentudviklingsforløb for livemusikentusiaster, som gerne vil lære mere om branchen bag scenen i livemusikbranchen. De 30 deltagere af b.la. modtager professionel sparring og viden af branchefolk og arbejder hands on med 5 forskellige virkelige cases, som udfolder sig fra foråret til sensommeren 2018. Forløbet er skabt af Musikmetropolen, der er en del af Kulturmetropolen; Danmarks største kulturaftale mellem 13 sjællandske kommuner og Kulturministeriet. Se en video 
om forløbet her.

Deltagerne kommer fra Ballerup, Frederikssund, Furesø. Gladsaxe, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Roskilde og Rødovre. Samarbejdspartnere fra Roskilde (Gimle, KulturCosmos/Roskilde Bibliotekerne), Ballerup (Baltoppen), Halsnæs (Gjethuset, Kulturforvaltningen og Himmelstorm Festival), Gribskov (Gribskov Kultursal og Session Festival/U-huset), Furesø (Furesø Live), Helsingør (Elværket), Køge Musikskole (idéudvikling), Tapperiet (idéudvikling), Galaksen Furesø (idéudvikling). 

Tags:

Rose-Line Mulbj... juni 26, 2018 10:52 am
Unge på sporet af historiens b-sider NORDKYSTHITS